Felkészülés a műtétre – tippek újszülött kortól a felnőttkorig

Egy családtag műtéti kezelése minden család életében fontos esemény, amit egyszerre várunk, szeretnénk elkerülni vagy mielőbb túlesni rajta. Más nehézségekkel szembesülnek a kisbabás szülők és másokkal a gyerekek vagy a kamaszok, egy viszont biztos: ha felkészülünk a várható helyzetekre, sokkal könnyebb lesz a műtétet megelőző várakozás és a felépülés is.

Cikkünkben igyekeztünk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, és számunkra is bevált hasznos tanácsokat, támpontokat adni a műtétre készüléshez. 

Körbejárjuk az alábbi témákat:

  • Melyek azok a kérdések, amiket a szakorvosnak kell feltenni?
  • Milyen kérdésekben hagyatkozzunk inkább szülőtársak, sorstársak tapasztalataira?
  • Honnan informálódjunk, hol kérdezzünk, ha nem kaptunk minden kérdésünkre választ?
  • Hogyan készíthetjük fel a gyermeket a műtétre?
  • Szülőként hogyan készülhetünk fel mi magunk a kezelésre?

Érdemes minden szakorvosi konzultációra kérdésekkel felkészülve érkezni.

Egyáltalán nem furcsa, ha jegyzetekkel érkezünk, vagy felírjuk az elhangzottakat! A műtét környéki időszak sokunk számára stresszel és kétségekkel teli időszak, könnyű megfeledkezni a kérdéseinkről vagy a kapott válaszokról. Ha valamit nem értettünk vagy nem emlékszünk pontosan, nyugodtan kérdezzünk rá még egyszer!

Ezeket kérdezzük meg a szakorvostól:

Mik a járványhelyzet alatti aktuális szabályok? 

Napról napra változik, hogy éppen a gyereknek vagy az őt kísérő szülőnek is szüksége van-e, és milyen típusú covid-tesztre. Mindig kérdezzünk rá az aktuális előírásokra, ahogy arra is, hogy szabad-e enni, inni a teszt előtt. Előfordulhat, hogy a szülőknek elég a védettségi igazolvány bemutatása is, ezt tartsuk mindig magunknál.

Várhatóan mennyi ideig lesz bent a gyerek a műtőben?

A műtét alatti várakozás közben furcsán telik az idő, könnyen úgy érezhetjük, már végtelen hosszúságúra nyúlt az operáció. Nagy segítség, ha előre tudjuk, hogy körülbelül meddig fog tartani, mikor várható hogy visszakapjuk a gyerekünket?

 

Hogyan tud majd enni a gyerek műtét után és otthon?

Ez különösen kisbabáknál sarkalatos kérdés. Kérdezzünk rá arra is, hogy a szoptatás mehet-e és mikortól, nem mindenhol egységes az álláspont ebben a kérdésben, de több hasadékcentrum szoptatáspárti. Nagyobb gyerekeknél a gyógyszerek és a gyógyulás szempontjából is fontos kérdés lehet, hogy mikortól ajánlott enni és inni, van-e tiltólistás étel vagy ital, mikortól mehetnek a darabos ételek.

Adhatunk-e cumit a kisbabánknak műtét után?

Ha gyermekünk hozzá van szokva a cumihoz, a műtét utáni nyugtalan időszakban igényelni fogja azt. Egyeztessünk a kezelő orvossal, hogy szabad-e cumit adnunk közvetlenül a műtét után.

Válthatják-e egymást a szülők a kórházban?

Egy frissen műtött gyerek gyakorta 0-24 órás odafigyelést és törődést igényel az első napokban. Az operáció okozta izgalommal és stresszel együtt ez megerőltető a szülők számára is, ezért a legjobb, ha váltani tudják egymást a kórházi tartózkodás alatt. A járványhelyzet miatt ezt nem mindenhol teszik lehetővé, ezért érdemes külön rákérdezni az aktuális szabályozásra.

Kit kereshetünk, ha a hazamenetel után problémánk van?

Jó, ha tudjuk, kit hívhatunk, ha a kórházból való távozás után sürgős kérdésünk akad. Kérjünk egy e-mail címet vagy telefonszámot, amelyen elérjük a szakembereket, ha baj van.

Ezeket pedig inkább szülőtársaktól érdemes megtudni:

Milyenek a kórtermek, hol van lehetőség szülői mosdóhasználatra?

Szerencsés esetben a kórteremben lévő mosdót, esetleg zuhanyzót használhatjuk, de olyan is előfordul, hogy másik emeleten lévő mosdóig kell elszaladnunk. 

Milyenek a körülmények a szobákban? 

Érdemes kideríteni, milyen körülmények között fogjuk tölteni az éjszakát, a kiságyak, ágyak mellett milyen szék, fotel vagy vendégágy, matrac vár a szülőkre.

Van-e hűtő, kisbabák esetén vigyünk-e mellszívót, tudunk-e fejt anyatejet tárolni szükség esetén, tápszert tudunk-e készíteni? Mennyire szokott meleg lenni a kórházban? Mi a tapasztalat pelenkás babáknál, mennyivel több pelus fogy az infúzió miatt a szokásosnál? Jól jöhet-e plusz ruha és mennyi, vigyünk-e játékokat?

Van-e büfé, kávéautomata az épületben? Hol lehet dohányozni?

Gondolkodjunk előre a saját ellátásunkról is! Legyen nálunk valami ennivaló, innivaló is arra az esetre, ha egyáltalán nem tudunk/akarunk elmozdulni a gyerekünk mellől. Azért nem árt, ha tudjuk, milyen lehetőségeink vannak: kaphatunk-e valahol a közvetlen közelben egy kávét, tudunk-e szerezni egy szendvicset. Dohányzó szülők nem árt, ha előre kiderítik, hol van lehetőség a dohányzásra.

Mi az, ami feltétlenül legyen nálunk?

Gyermek iratai (személyi, lakcímkártya, TAJ-kártya), saját irataink és védettségi igazolványunk, műtéti beutaló és ha van, telefon és telefontöltő. Mi kellhet még?

Mit érdemes még magunkkal vinni?

Legjobb más szülők tapasztalataira hagyatkozni ebben a kérdésben is, hiszen ők tudják a legjobban, mire lehet még szükség, nekik mi hiányzott esetleg. Gyakran felmerül a kényelmes ruházat, papucs a bent töltött időre, jó ötlet lehet egy saját, tölthető kulacs is. Kisbabák esetén jól jöhet egy hordozó(kendő), de ezt nem minden kórházban támogatják, érdemes körbekérdezni ezzel kapcsolatban is.

Hol lehet parkolni a közelben? Ha szállást kell foglalnunk, hol érdemes?

Ha messziről érkezünk a kórházba, érdemes lehet a műtétet megelőző éjszakára szállást foglalnunk a közelben. A környékbeli lehetőségekről, a bevásárlással vagy parkolással kapcsolatban a hasonló cipőben járó de már tapasztalt szülők tudnak jó tippeket adni.

Így készüljön a család a műtétre:

A műtét az egész családot érinti, az érintetten kívül érdemes a kisebb-nagyobb testvéreket és egymást is felkészítenünk lelkiekben az eseményekre.

Már pici babáknak is érdemes elmondani egyszerű szavakkal, hogy mi fog történni, 2-3 éves gyerekekkel pedig már meg lehet beszélni, hogy mi fog következni. A műtétet megelőző időszakban már lehet ezzel kapcsolatban szerepjátékozni, a “Bori kórházba kerül” mese, vagy a “Mi történik a kórházban?” böngésző is segíthet az előkészületekben. 

Hasznos lehet az immunrendszer erősítése, hogy elkerülhessük a betegségeket, amik miatt halasztani kell a műtéteket (bár jó tudni, hogy elég gyakori kisgyerekeknél a betegség miatti halasztás, ha ilyen előfordul, ne hibáztassuk magunkat). Ha tehetjük, a műtét előtti 1-2 hétben óvatosabban járjunk már társaságba, első gyereknél az izoláció is egyszerűbben megvalósítható, ezzel is növelhetjük az esélyét, hogy egészséges lesz a műtét idején.

Ha van nagyobb testvér a családban, érdemes vele is beszélgetni arról, miért megyünk a kórházba, magyarázzuk el, hogy azért szükséges a műtét, hogy szépen beszéljen, ügyesen ehessen a testvére. Beszéljünk róla természetesen, így a gyerekeknek is könnyebb elfogadni a helyzetet, tehessen fel kérdéseket, ha valami érdekli vagy félelmetes számára, hogy a testvérét megműtik. Tudjon arról is, hogy a műtét estéjén anya vagy apa nem lesz otthon, ez ne érje váratlanul.

Ne feledkezzünk meg saját magunkról sem! Vegyük körül magunkat támogató emberekkel, keressünk sorstársakat (pl. Az Ajak- és szájpadhasadék csoportban), olvassuk el mások beszámolóit, beszélgessünk saját félelmeinkről is – ha megosztjuk másokkal, megnyugtató válaszokat kaphatunk!

Fül-orr-gégészeti tudnivalók hasadékos gyerekeknél

Fül-orr-gégészeti tudnivalók hasadékos gyerekeknél

Fül-orr-gégészeti tudnivalók a hasadékos gyermekeknélMikor kell először fül-orr-gégészhez fordulni a hasadékos gyermekkel? Milyen rendszerességgel kell járni?  Röviddel a gyermek megszületése után célszerű jelentkezni valamelyik hasadék-centrumban. Eleinte 3-4...

bővebben
Ovikezdés – egy anya gondolatai

Ovikezdés – egy anya gondolatai

“Végre elérkezett az óvoda kezdete, már mind a ketten nagyon izgatottan vártuk ezt a napot a kisfiammal.
Hetek óta készültünk rá, beszélgettünk róla: mi fog ott történni és mennyire várják már őt.”

bővebben