Hasadékos gyermekek táplálása

 A szoptatás- anyatejes táplálás a csecsemőtáplálás legtermészetesebb módja, mely jótékonyan hat az anya és a gyermek testi- lelki egészségére. Az anyatej speciális összetételénél fogva nem csak az akut fertőző betegségektől védi a csecsemőt, hanem hosszútávon csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

  Két dolgot fontos kiemelni:

  1. a hasadékos gyermekek szoptatása- anyatejes táplálása lehetséges, és érdemes törekednünk rá, de
  2. az édesanyák szoptatási nehézség esetén a lefejt anyatejjel való táplálást is a szoptatással egyenértékűnek élhetik meg, hiszen a baba az anyatej valamennyi áldásos hatásából részesül.

  Az, hogy a szoptatásba, anyatejes táplálásba mennyi energiát kell beletennünk, számos dolgon múlik, többek között a hasadék kiterjedésén és mértékén, az anya adottságain, érzelmi állapotán, a felé irányuló támogatáson. Amíg például egy ajakhasadékkal született babát akár szinte gond nélkül lehet szoptatni, addig egy teljes hasadékkal született babánál a szoptatás mellett általában szükség lesz arra, hogy az anya berendezkedjen a hosszútávú fejésre.

  Mik lehetnek a nehézségek?

  Ha a szájpadlás érintett, nem tudnak kellő erősségű vákuumot képezni, ami miatt nem lesz kielégítő a szopás, sok levegőt nyelnek, és könnyen elfáradnak. Többféle szoptatási technikát kell kipróbálni ahhoz, hogy az édesanya megtalálja a számukra legmegfelelőbbet.

  A lehetőségek áttekintése után reális elvárásokat kell felállítania a családnak.

  Miért fontos a szoptatás?

  A csecsemőtáplálás alapvető, biológiai módja. Az anyatej védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben, erősíti az immunrendszert, ami a kórházi tartózkodások miatt is fontos. A tápanyagösszetétele a legjobb a gyermekünk számára, és ezek a tápanyagok hasznosulnak a legjobban, ami elősegíti az optimális gyarapodást.

  A szoptatás nem csupán a táplálás feladatát látja el, hanem testi-lelki kapcsolat anya és gyermeke között, megnyugtat, elaltat, összeköt, de például a szájizmok mozgása erősíti az arc és a száj izomzatát is.

  A lágyszájpad- vagy teljes hasadékkal született babák szoptatásánál általában nem a kizárólagosság lesz a cél, hanem az, hogy sikerüljön magát a szoptatást megvalósítani.

  Lehetséges táplálási módszerek

  Szoptatás:
  Az ajakhasadékkal született babáknál a szoptatás teljesen megvalósítható, a hasadék eltömítése segíthet a megfelelő vákuum képzésében.

  A lágyszájpad- és az ajak- szájpadhasadékkal született gyermekeknél a szoptatáshoz érdemes beszerezni egy L-es méretű bimbóvédőt, ami a mérete miatt segíti a babát a szopásban.

  A szoptatás megvalósítható egy SNS vagy Szoptanít nevezetű eszközzel. Ez a módszer az aktív szopótevékenységen alapul. Itt egy kis tartályba kell önteni a lefejt anyatejet. A tartályból két kis cső vezet ki. Az egyiket az anya mellére kell ragasztani, amin keresztül a baba, mint egy szívószállal, kiszívja a lefejt tejet a tartályból. A másik cső pedig a levegőző cső, amin keresztül akár levegőt is fújhatunk, ezzel segítve a tej áramlását.

  Ujjetetővel egy fecskendő segítségével az anya ujján, aktívan juttatjuk be az anyatejet a baba szájába. Csak kis mennyiségű tej pótlására célszerű használni.

  A Haberman etető egy speciális cumisüveg. Egy szelep segítségével működik, szabályozható a folyás sebessége és mennyisége. Az anya itt is aktívan részt vesz a táplálék bejuttatásában

  A pohár, svéd itatópohár olyan táplálási módszer, amely szopómozgást nem igényel. Hosszútávon nem ajánlott a használatuk, mert az arcizmok nincsenek megfelelően használva.

  A sima cumisüveg is használható, kicsit nagyobb lyukkal.

  Az alapján válasszunk, hogy a babának és anyának mi a legmegfelelőbb (tévhit, hogy a cumisüvegből könnyebb). A döntéshozatalban sokat segíthet egy képzett és hasadékos gyermekek táplálásában gyakorlott szoptatási tanácsadó, akivel a módszereket, azok előnyeit és hátrányait részletesen átbeszélhetjük.

  Szerző: Kós Ancsa védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

  Várható kezelések

  Hogyan kezelik a hasadékos gyerekeket? Milyen műtétekre lehet szükség?

  Kezelések sorrendje

  Hogyan követik egymást a kezelések?
  Meddig tartanak? 

  Gyakori kérdések

  …amik minden hasadékos gyermeket nevelő szülő fejében megfordulnak.