Logopédia

Hogyan fog beszélni a gyerekem? Érthető lesz a beszéde?

Igen, a hasadékos gyermekek is szépen megtanulnak beszélni – azonban ez több erőfeszítést igényelhet a szülő és a gyermek részéről, mint átlagos esetben.

A beszéd érthetőségét elsősorban a hasadék típusa, kiterjedése és a hasadékos gondozás minősége befolyásolják. Amennyiben a gyermek megfelelő, minden területre kiterjedő hasadékos gondozásban részesül, akkor jó eséllyel iskolás korára tisztán és érthetően fog beszélni.

Miért gyakoribbak a beszédhibák a hasadékos gyermekek körében?

Az egészséges nyelv- és beszédfejlődéshez minden gyermeknek ép hallásra és ép beszédszervekre van szüksége. A hasadékkal született gyermekek esetén, ha a szájpadot is érintette a fejlődési rendellenesség, akkor szájpadzárásig minden esetben, de a szájpadzárás után is gyakran áll fenn halláscsökkenés. Emiatt a beszédindulás minimum fél évvel is később indulhat meg. Az artikulációs hibák a beszédszervek (ajkak, állcsont, szájpad, fogak) érintettségétől (a hasadék típusától, kiterjedésétől) függően különböző mértékűek lehetnek.

A szülők legfontosabb feladatai a következők:

Tájékozódás a hasadékos fejlődési rendellenességről, kezelésről, teendőkről
Amennyiben a várandósság alatt derül ki a rendellenesség, akkor még a születés előtt, amennyiben a születés után akkor természetesen utána. Honlapunkon megtalálod a legfontosabb információkat, a diagnózist követő kezdeti lépésekhez pedig itt kaphatsz segítséget.

A szoptatás megkísérlése
Szükség esetén speciális laktációs (szoptatási) tanácsadó segítségével. A szoptatás és az anyatej kedvező hatással vannak a műtétek eredményére és a beszédszervek működésére.

Rendszeres konzultáció a hasadékcentrum szakembereivel
Az egészséges nyelv- és beszédfejlődéshez ép hallás és ép beszédszervek szükségesek, ezért a legfontosabb, hogy ezek funkcióit a legkorszerűbb műtéti technikák alkalmazásával állítsák helyre. A hasadékcentrumok szakembereinek összehangolt működése biztosítja a jó eredményt. 

Rendszeres fül-orr-gégészeti és audiológiai vizsgálat
A megfelelő beszédfejlődés alapfeltétele a hallás épsége. Szájpadhasadék esetén gyakrabban fordul elő középfülgyulladás, halláscsökkenés. Szükség esetén dobűri tubus behelyezésével biztosítják a fül megfelelő működését.

Otthoni játékos beszédfejlesztő gyakorlatok
Ideális esetben a  szülő első alkalommal a hasadékcentrumban találkozhat a logopédussal. Kb. 1 éves kortól tanácsadás formájában kezdődhet a gyermek logopédiai ellátása. Ennek keretében otthon végezhető játékos gyakorlatokat ajánlanak a szakemberek, ezt nevezzük home-training-nek.
Beszédindító és beszédfejlesztő játékos gyakorlatokat itt találsz, de az alábbi kiadványokat is ajánljuk:

Dévény-kezelés
Az ajkak, az arc- és a szájpad izomzatának normalizálására. A kezelés neve: DSGM I.: Speciális manuális technika (röviden SMT). Műtétek után mindig egyeztessünk a sebésszel, hogy mikor kezdhető/folytatható a kezelés!

Korai fejlesztés keretében beszédindítás, logopédiai terápia
A korai fejlesztés általában 0-3 éves kor között, illetve az óvoda elkezdéséig lehet igénybe venni. Ha a gyermek beszédfejlődése nem indul meg időben, vagy nagyon súlyosan beszédhibás (teljesen érthetetlenül beszél), akkor szülőként érdemes kezdeményezni a logopédiai terápiát.  A kezelés megkezdésének nincs alsó korhatára. Amint a gyermek együttműködik, a rendszeres logopédiai terápia elkezdhető. Ennek helyszíne a Pedagógiai Szakszolgálat  vagy valamelyik Korai Fejlesztő Központ. A korai fejlesztésről és a gyakorlati tudnivalókról részletesen olvashatsz cikkünkben. 

Hogyan kaphat az óvodás gyermek logopédiai fejlesztést?

Ha a gyermek már óvodás, akkor az óvoda logopédusa a hároméves korban kötelező szűrővizsgálat keretében megvizsgálja, és ha a gyermeknél beszédállapotában eltérést talál, akkor felveszi a gyermeket a logopédiai alapellátásba. Ez heti 2 logopédiai foglalkozást jelent.

Amennyiben a gyermek beszédállapota intenzívebb kezelést igényel, a logopédus továbbküldi a gyermeket szakértői vizsgálatra a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálathoz, ahol szintén megvizsgálják. Szakértői véleményt állítanak ki, amely alapján megkaphatja a szükséges fejlesztéseket (előfordulhat, hogy a logopédiai ellátás mellett mozgásfejlesztő terápiát is előírnak).

Súlyosabb esetben a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálat továbbküldi az országos illetékességű Pedagógiai Szakszolgálat (FPSZ) Beszédvizsgáló Tagintézményébe, ahol szintén megvizsgálják, szükség esetén sajátos nevelési igényű gyermeknek (SNI) nyilvánítják. Ez esetben heti 3 óra logopédiai fejlesztés mellett általában 2 óra mozgásfejlesztést kaphat (szerencsés esetben a saját intézményében) természetesen ingyenesen. Abban az esetben, ha az intézmény (óvoda, iskola) nem fogad sajátos nevelési igényű gyermeket, vagy nem talál olyan gyógypedagógust, logopédust, aki el tudja látni a gyermeket, vagy nem vállalja a gyermek fejlesztésének megszervezését, akkor érdemes intézményt váltani, vagy magán úton keresni szakembert, és rávenni az intézményt, hogy kössön vele megbízási szerződést.

Minden hasadékos gyermek sajátos nevelési igényű (SNI-s) lesz? Az SNI előny vagy hátrány?

Nem kap minden hasadékos gyermek SNI státuszt. Enyhébb esetekben ill. megfelelő hasadékos ellátás esetén és korai fejlesztés igénybevétele esetén a hasadékos gyermekek nem küzdenek sokkal súlyosabb beszédhibákkal, mint a többi gyermek.

Súlyosabb rendellenesség és egyéb nehezítő tényező esetén azonban az SNI státusz nagyon előnyös lehet, mert így min. heti 3 alkalommal részesülhet ingyenes logopédiai és 1-2 mozgásfejlesztésben. Mire a gyermek iskolába megy, már felzárkózhat kortársaihoz.

“Utazó gyógypedagógusként nagyon sok tapasztalatom van az SNI-s gyermekek logopédiai ellátásában, és állíthatom, csodákat lehet tenni! Fantasztikus érzés látni, hogy hová juthat el egy-egy gyermek, ha megkapja a szükséges fejlesztést, és a támogató szülői hátteret!”

Szeidl Éva

logopédus

Minden óvodában van logopédiai ellátás?

Minden állami óvodában kötelező a logopédiai ellátás, amit a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálat biztosít. Erre törvényi előírás van. Évek óta kötelező a harmadik és ötödik életévüket betöltött gyermekek logopédiai szűrővizsgálata, amelynek eredménye alapján a szülő igényelheti a logopédiai ellátást a gyermeke számára. Amennyiben a gyermek SNI-s (sajátos nevelési igényű) akkor nem feltétlenül a Pedagógiai Szakszolgálat logopédusa látja el, csak akkor, ha az Önkormányzat – külön szerződés alapján – őt bízza meg az SNI-s gyermek gyógypedagógiai ellátásával.  

Mit tehetek, ha az óvodában a logopédus nem akarja felvenni a gyermekemet a logopédiai ellátásba?

Sajnálatos, hogy a hasadékos gyermekek logopédiai ellátását gyakran nem vállalja az óvodai logopédus, pedig minden logopédusnak, rendelkeznie kell a hasadékos gyermekek logopédiai ellátásához szükséges szaktudással.

Természetesen először érdemes beszélni vele, megismertetni a gyermekkel, az eddigi kezelésekkel – kicsit erőltetni a dolgot – hátha meg tudjuk győzni. Ha ezek után sem vállalja, akkor az óvodával együtt komplex szakértői vizsgálatot kell kezdeményezni a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatnál. Ha enyhe a beszédhiba, akkor ők adnak ki egy szakértői véleményt, ami alapján az óvodai logopédusnak el kell látnia a gyermeket, ha súlyosabb, akkor továbbküldik az országos illetőségű FPSZ Beszédvizsgáló Szakértői bizottsághoz. A szakértői vélemény alapján köteles az óvoda megszervezni a gyermek logopédiai ellátását.

Hová fordulhatok panasszal, ha SNI-s gyermekem ellátását nem biztosítja az óvoda?

A Szakértői bizottság által kijelölt intézmény köteles ellátni a gyermeket. Ez az óvoda/iskola lehet az is, ahová a gyermek körzetileg is tartozik, ha az óvoda/iskola alapító okiratában szerepel, hogy elláthat SNI-s beszédfogyatékos gyermeket.

Amennyiben a körzetes óvoda/iskola nem tudja ellátni a gyermeket, akkor a Szakértői Bizottság jelöli ki az ellátó intézményt, aki köteles megszervezni és biztosítani a gyermek gyógypedagógiai/logopédiai ellátását. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor panasszal a jegyzőhöz fordulhatnak a szülők.

Szerző: Szeidl Éva, a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pilisvörösvári Tagintézményének logopédusa