Fül-orr-gégészeti tudnivalók a hasadékos gyermekeknél

Mikor kell először fül-orr-gégészhez fordulni a hasadékos gyermekkel?

Milyen rendszerességgel kell járni? 

Röviddel a gyermek megszületése után célszerű jelentkezni valamelyik hasadék-centrumban. Eleinte 3-4 havonta, később fél évente vannak kontroll-vizsgálatok.

Milyen jellemző problémák fordulnak elő?

Ritka kivételektől eltekintve, a szájpadhasadék fülkürtműködési elégtelenséggel jár. Ennek a következménye lehet a középfülgyulladás és halláscsökkenés, kezelés nélkül pedig további szövődmények alakulhatnak ki. 

Többet akarok tudni

Normális körülmények között a szájpadizomzat egyes izomrostjai nyitják meg a fülkürtöt nyelés során, ezáltal tud kiegyenlítődni a középfül gáznyomása a küllevegő gáznyomásával, vagyis az aktuális légnyomással. Ez szükséges a dobhártya-hallócsontláncolati egység normális működéséhez. Amennyiben ez nem valósul meg, a középfül üregrendszeri gáznyomás csökken, mert a nyálkahártyáról felszívódnak a gázok. A nyomáscsökkenés folytán a dobüregbe savó szivárog, mely az idő haladtával sűrű nyákossá válik. Az említettek a hang átvezetését rontják a belsőfül felé, vagyis romlik a hallás. A dobhártya fokozódó behúzódottsága idővel a dobhártya rostos rétegének pusztulásával jár, mely dobüregi letapadásokhoz, a hallócsont-láncolat pusztulásához, hosszú távon úgynevezett cholesteatoma (hámdaganat) kialakulásához vezet. Utóbbiak csak műtéttel kezelhetőek.

A kezelés: fülészeti tubus

Amennyiben a fülkürtműködés zavara tartós (mint hasadékosoknál), a dobhártyán altatásban kis nyílást ejtünk. Ekkor a nyomás kiegyenlítődik, emellett a dobüregi váladékot le is tudjuk szívni. Ennek a nyílásnak a fenntartására helyezzük be a tubust (grommet a közhasznú neve), hogy a nyílás ne tudjon bezáródni és a grommet lyukas részén át a dobüreg szellőzni tudjon (tehát nyomáscsökkenés nem tud kialakulni). A tubus egy cipőfűző ringlihez hasonlítható.

Mikor helyezik be a tubust?
Szükség esetén akár már 3 hónaposan megkaphatja a gyermek. Egyes hasadékcentrumokban van rá lehetőség, hogy az ajakhasadék zárásával együtt behelyezzék a tubust (így az nem jelent külön műtétet).

Meddig van bent a tubus a fülben?
Általában a tubus magától kilökődik, kb egy év alatt. Kilökődés után a dobhártya nyílása többnyire spontán záródik.

Mire kell fokozottan figyelni, ha tubus van a fülben?
Óvni kell a fület a víztől! Napi fürdetések előtt célszerű paraffin olajos vattát helyezni a hallójárat bemenetébe, ez meggátolja a víz hallójáratba jutását. Nagyobb gyermeknél uszodában, jól záró hallójárati dugó használata célszerű.

Milyen gyakran kell a tubussal kontrollra járni, milyen problémákkal forduljunk azonnal orvoshoz?
3-4 havonta kell ellenőrizni a tubus kilökődésének lehetősége miatt.

Értelemszerűen akkor kell tubust cserélni, ha kilökődött és a fülkürt működészavarának jelei észlelhetőek vizsgálat során.

A tubus bentléte során olykor fülfolyás jelentkezik, ekkor ellenőrzésre kell menni. Ez többnyire konzervatív módszerekkel kezelhető, amennyiben mégsem, akkor el kell a tubust távolítani. 


Felnőtt hasadékosoknál is gyakoribbak a fül-orr-gégészeti problémák? Milyen gyakran érdemes vizsgálatra járni?

A szájpadzáró műtétek után automatikusan nem javul meg a fülkürt működésének zavara. Az esetek többségében 8 éves kor körül a gyermekek döntő részében a működés helyreáll, de van, akinél soha nem rendeződik. Felnőtteknél ugyanígy gondot okozhat, így ha halláspanasz, fülfolyás jelentkezik, kontrollra kell menni. Amúgy felnőtteknek is javasolt fél-egyévente ellenőrzésre járni.

A pécsi hasadékcentrumban így dolgozunk:

Amennyiben szükséges, az első tubus-behelyezésre a mi gyakorlatunkban a gyermek 3 hónapos életkora körül kerül sorra. Ajakhasadék esetén: az ajakhasadék zárásával együtt megtörténik a beavatkozás. A hasadék-team keretein belül rendszeres időközönként beszéljük meg a betegekkel való teendőket, egyeztetjük a műtéteket, hogy egy altatás alatt több beavatkozás is megtörténhessen. Az audiológus és fülész között ez ugyanígy történik, ha kell, az audiológus szól a fülésznek, ha egy beavatkozásra hamarabb van szükség. Többnyire 3-4 havonta, később ritkábban végzünk hallásvizsgálatot.

Szerző: Dr Kopcsányi Gábor fül-orr-gégész

Személyes történetek: Nimród

Személyes történetek: Nimród

Személyes történetek: NimródNimród anyukája, Nagy Györgyi osztotta meg velünk várandóssága és a kezelések történetét.A várandósság időszaka "2017 decemberében kiderül, hogy 3 gyerek után egy ikerpárral vagyok várandós. A terhesség 18. hétig minden rendben volt, akkor...

Felkészülés a műtétre

Felkészülés a műtétre

Felkészülés a műtétre - tippek újszülött kortól a felnőttkorigEgy családtag műtéti kezelése minden család életében fontos esemény, amit egyszerre várunk, szeretnénk elkerülni vagy mielőbb túlesni rajta. Más nehézségekkel szembesülnek a kisbabás szülők és másokkal a...

Ovikezdés – egy anya gondolatai

Ovikezdés – egy anya gondolatai

“Végre elérkezett az óvoda kezdete, már mind a ketten nagyon izgatottan vártuk ezt a napot a kisfiammal.
Hetek óta készültünk rá, beszélgettünk róla: mi fog ott történni és mennyire várják már őt.”