Ellátások, támogatás

A hasadékos gyermekek és családjaik jogosultak bizonyos ellátásokra, ilyen lehet például az emelt összegű családi pótlék, a közgyógyellátás és az utazási kedvezmény is. Az, hogy kinek meddig járnak az adott kedvezmények, esetenként eltérő lehet, valamint a szabályok is  változhatnak időről időre.

Minden esetben járjatok utána, mit és hogyan kell intézni − de kiindulásnak megteszi ez a felsorolás. 

Amire biztosan szükségetek lesz:
• Igazolás tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekről
elnevezésű nyomtatvány 

Emelt összegű családi pótlék

Legyen ez az első, amit elintéztek! A hasadékos gyermek tartósan betegnek számít, így magasabb összegű családi pótlékot fogtok kapni egészen addig, amíg a szakorvos kiállítja az igazolást, legfeljebb a gyermek 18. életévének betöltéséig.

 

Az első bejelentkezést követően a Magyar Államkincstár jellemzően időben értesít ilyenkor (nyomtatványt is szoktak küldeni), és a gondozóorvos is szólhat, de jó, ha egy naptárba ti is bejegyzitek a határnapot (és előtte egy hónappal már intézkedtek).

A magasabb összegű családi pótlékhoz kapcsolódóan további ellátásokra is jogosultak vagytok: utazási kedvezményre, közgyógyellátásra, étkezési térítési díjkedvezményre, valamint ingyenes tankönyvre − éppen ezért a határozatot
is érdemes megőrizni, fotót készíteni róla. A tartósan beteg gyermek okán járó pótszabadsághoz is kérni szokta a munkáltató.

Utazási kedvezmény

A Magyar Államkincstártól (MÁK) utazási kedvezményre jogosító hatósági igazolványt fogtok kapni (a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermeketek okán, az ő nevére), amellyel a gyermek és egy vele együtt utazó kísérő a helyi járatokon (településtől függően busz, villamos, troli, metró) ingyenesen, a helyközi járatokon (busz, vonat) 90%-os kedvezménnyel utazhat. A kísérő testvér, barát, osztálytárs is lehet − nem kell, hogy 18 éven felüli személy legyen. A kártyával néhány múzeumban, várban stb. is kaphattok kedvezményt, ezért jegyvásárláskor
érdemes mindig érdeklődni.

Ha sulis kirándulás van, szóljatok az osztályfőnöknek, hogy ő vegye igénybe a kísérőnek járó kedvezményt − ennek a lehetőségnek általában nagyon szoktak örülni a pedagógusok.

A kártyának érvényességi ideje van,
ezen belül használható − ha lejár, kaptok újat. Érvényessége az emelt összegű családi pótlékhoz kötött, a határozat alapján hivatalból jár el a MÁK. Elvesztése esetén szintén a MÁK-nál pótolható. Elektronikusan is intézhető.

Bővebb információ:
https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/

Gyermekgondozást segítő ellátás – GYES

Erre az ellátásra bármelyik, a gyermekkel egy háztartásban élő szülő jogosult (de csak egyikük), a hasadékos gyermek 10 éves koráig. E mellett lehet dolgozni − akár 8 órában is −, ha a gyermek már elmúlt féléves, ő pedig járhat bölcsődébe, óvodába, iskolába. Amennyiben a szülők nem veszik igénybe a GYES-t, úgy hozzájárulásukkal a nagyszülő is kérheti azt.

A kérelemhez szükséges a tartós betegség igazolásáról szóló nyomtatvány. Fontos, hogy amennyiben van másik olyan gyermek, aki GYES-re vagy GYED-re jogosít, akkor ugyanaz a szülő kérheti ezeket az ellátásokat.

Az igénylés a lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz nyújtandó be papíron, de elektronikusan is intézhető.

Pótszabadság

Plusz két nap pótszabadság jár mindkét szülőnek, annak az évnek a végéig,
amelyben gyermeketek betölti a 16. életévét. Ehhez szintén kéri a munkáltató a tartós betegség igazolásáról szóló nyomtatványt.

Közgyógyellátás

Az emelt összegű családi pótlékra való jogosultságról szóló határozat birtokában nyújtsatok be kérelmet közgyógyellátásra, melyre gyermeketek alanyi jogon jogosult. A kérelemhez formanyomtatványt kell kitölteni, és mellékelni kell hozzá a háziorvos igazolását a rendszeres gyógyító ellátás költségeiről, melyet zárt borítékban ad át nektek. Ezeket a lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani, általában kb. 2 hónap az ügyintézési idő.

Miután megérkezik a határozat, amely tartalmazza a rendelkezésre álló keretösszeget, néhány nap múlva fogtok kapni egy műanyag kártyát, ennek bemutatását majd a gyógyszertárban, a gondozóorvosnál és a háziorvosnál is fogják kérni.

A közgyógyellátásra való jogosultság az emelt összegű családi pótlékra való
jogosultsági idő végéig, legfeljebb négy évre szól, így mindig meg kell majd
újítanotok (érdemes elkezdeni az ügyintézést két hónappal a lejárat előtt −
írjátok be jó előre a naptárba, hogy el ne felejtsétek).

Fontos, hogy az ún. közgyógykeretből kizárólag a gyógyszerek térítési díját (tehát amit közgyógy nélkül fizetni kéne érte) vonják le. A közgyógyellátás nem kötődik a tartós betegséghez: azaz, ha a hasadékos gyermeknek antibiotikumra van például szüksége, akkor ezek is igénybe vehetőek a közgyógyellátás terhére.

Információk forrása: MENT-A-KALAUZ 2.0 – Köszönjük Kerekes Andreának a felhasználás jogát!