A szoptatás és az anyatejes táplálás jótékony hatásai a hasadékos gyermekeknél

A szopás, szoptatás folyamata jóval túlmutat a csecsemő táplálékfelvételén, etetésén. Számtalan olyan egyéb funkciója van, mely kiemelt fontosságú egy csecsemő optimális testi-lelki fejlődésében. De gyorsan mellé teszem azt is, hogy a szoptatás nem kényszer vagy kötelesség, hanem egy óriási lehetőség! Hiszen szoptatni, egy újszülöttet anyatejjel táplálni nagyon sokféleképpen lehet. A szoptatás sokszínűségét tapasztalhatjuk meg olyankor is, amikor ajak- és/vagy szájpadhasadék bonyolítja meg egy újszülött táplálását.

A hasadékos újszülöttek túlnyomó többsége képes arra, hogy a mellen szopjon. A testközelséget éppúgy igénylik, mint a nem hasadékos társaik. Az anyák túlnyomó többsége szintén képes arra, hogy hasadékos gyermekét szoptassa és/vagy elegendő tejet termeljen és fejjen neki. A szoptatás és anyatej jótékony hatásairól már nagyon sok fórumon lehet olvasni. Talán sok helyen, már azt is hozzáteszik, hogy ezek a jótékony hatások dózisfüggőek, vagyis minél tovább tart a szoptatás, annál erőteljesebb lesz annak jótékony hatása mind az anyára, mind a babára nézve. Ezzel együtt igaz az is, hogy bármennyi szoptatásnak, illetve bármennyi anyatejnek van már jótékony hatása.

Ezért előnyös a hasadékos gyermekeknél az anyatejes táplálás:

Ahogy már említettem, a szoptatás nem egyenlő az etetéssel. A tapasztalatok szerint a legegyszerűbb módja szokott lenni egy csecsemő megnyugtatásának. Ezentúl fájdalomcsillapító hatása is van, tehát egy olyan élethelyzetben, amikor gyakran kell vizsgálatokra járni, a szoptatás nagy segítség lehet abban, hogy egy babának kevésbé legyen megterhelő a sok és különböző (olykor sajnos kellemetlen vagy akár fájdalmas) inger, ami éri őt.

A szoptatás elősegíti a szájtér- és izomzat egészséges fejlődését. Aki járt már gyógytornásznál tudja, hogy kis pozíció változtatással el lehet érni, hogy egy adott izom fokozottabban vagy enyhébben működjön, vagy éppen már egy másik izom kapcsoljon be helyette. Pontosan ez igaz a szájtér izmaira is. Másképp fognak működni, ha az anyamellből szopik egy baba, vagy ha cumisüvegből eszik, esetleg az ujját szopja vagy kiskanállal etetik.

Az előző ponthoz is tartozhatna, de mégis külön kiemelném, hogy a szoptatott gyerekeknél kevesebb fogazati rendellenesség szokott előfordulni, pont azért, mert az eltérő izomműködés eltérő alakváltozatokat tud előidézni az arc és az állkapocs fejlődésében.

Az anyatej egy élő anyag, összetevői folyamatosan változnak. Alkalmazkodnak a szoptatott baba igényeihez. Kicsit más összetevők találhatóak egy újszülöttet szoptató anya tejében, mint egy 8 hónapos babát szoptató anya tejében. Megint más tej termelődik a koraszülött babáknak, és az időre született babáknak. De még egy adott napon belül is változik az anyatej összetétele. Ez a változás azzal is magyarázható, hogy az anyák tejtermelése reagál a gyermekének az aktuális, fejlődési állapotának megfelelő tápanyag igényére. Az anyatejben levő laktóz és zsírsavak tudják az újszülött optimális agyfejlődését elősegíteni.

Külön kiemelném az anyatej immunvédő szerepét. Ahogy már említettem, az összetevői mindig alkalmazkodnak az anya és a baba aktuális állapotához, ez igaz az anyatejben megtalálható immunanyagokra is. Amilyen betegséggel, kórokozóval éppen találkozik valamelyikük, az ellen az anya elkezd ellenanyagot termelni, és ezt adja át az anyatejjel a babának. Másrészt az anyatej segíti a baba saját immunrendszerének fejlődését, ezért hosszú távon is kimutatható a védőhatása. Hasadékkal született gyerekeknél nem mindegy, hogy a reflux, regurgitáció során anyatej vagy tápszer csurog végig a gyerekek nyálkahártyáján. Mind az orrüregbe, de még a fülkürtbe is tud menni az táplálék, mivel a fülkürt is onnan nyílik, ahol elválik a nyelőcső-légcső. Középfülgyulladás, alsó légúti fertőzések, felső légúti fertőzések, asztma, allergiás megbetegedések, gyomor-bélrendszeri betegségek, cöliákia, mindkét típusú cukorbetegség, hirtelen csecsemőhalál (SIDS), stb. esetén kimutatták már az anyatej védőhatását.
Az anyatejben megtalálható a növekedési hormon, ami azért is fontos, mert a hasadékos gyerekek gyarapodása általában lassabb, mint a velük egykorú társaiké. Az anyatej tápanyagainak kiváló a felszívódása, emiatt a kevesebb bevitel is jobb növekedést eredményez.
Másik aspektusa az anyatej fontosságának, hogy a csecsemő ezen keresztül ismerkedik az ízekkel, mert az anyatej íze változik az anya étrendjétől függően, éppen úgy, mint a magzatvíz íze. Ennek a hozzátáplálásnál lesz nagy szerepe, hogy a gyerekkel ismert ízvilágot kóstoltatnak-e vagy sem. (pl ízetlen, sótlan ételeket)

A szoptatásra, anyatejes táplálásra érdemes úgy is tekinteni, mint az anya-baba közti kommunikációs csatornára. (Ez a kettőjük közti információcsere, interakció például az immunanyagok szintjén is megfigyelhető.) De látjuk azt is, hogy ha egy baba felsír, az édesanyjának elindul a teje. Sokszor tapasztaljuk, hogy egy újszülött nyűgösségére nagyszerű válasz a szoptatás.

Az anya-gyerek közti kötődés minőségének fontossága is közismert tény napjainkra. A biztonságos kötődési mintázat kialakulását a szoptatás nagyon meg tudja támogatni. Viszont fontos hangsúlyozni azt, hogy NEM a szoptatáson múlik, hogy hogyan alakul a kötődés, csupán azt érdemes látni, hogy egy egyszerű módja annak.

Bodroghelyi Mónika

cikkünk szerzője, laktációs szaktanácsadó

A gyakorlati csecsemőtáplálási tényezőkön túl nagyon fontos odafigyelnünk a táplálkozás, táplálás lelki tényezőire is. Az etetés sikere szorosan összefügg az anyai kompetencia érzés mértékével. Az evési helyzet nem függetleníthető az anya pszichés állapotától, és az anya-gyerek kapcsolat minőségétől. Egy hasadékos gyermek táplálása sajnos sokszor lehet fárasztó és sokszor bizonytalanítja el a szülőket abban, hogy jól csinálják-e. Ez lehet többlet teher egy család életében. Érdemes ilyenkor a tágabb család, barátok, szakemberek segítségét kérni, elfogadni. A hasonló helyzetben levő szülők nagyszerű támogató hátteret tudnak nyújtani egymásnak.


Végül kiemelném még a szoptatás anya-gyerek kapcsolatra való pozitív hatását az anya szemszögéből. Hasadékos baba érkezésekor az anyákra sok belső teher rakódik. Gyakran fordul elő önvád bennük, lehetnek ellenérzéseik a babával kapcsolatban. Ezek feldolgozása időt és gyakran szakmai segítséget igényel. A szoptatás azonban segítség tud lenni a lelki „gyógyulás” folyamatában.

Felkészülés a műtétre

Felkészülés a műtétre

Felkészülés a műtétre - tippek újszülött kortól a felnőttkorigEgy családtag műtéti kezelése minden család életében fontos esemény, amit egyszerre várunk, szeretnénk elkerülni vagy mielőbb túlesni rajta. Más nehézségekkel szembesülnek a kisbabás szülők és másokkal a...

bővebben
Fül-orr-gégészeti tudnivalók hasadékos gyerekeknél

Fül-orr-gégészeti tudnivalók hasadékos gyerekeknél

Fül-orr-gégészeti tudnivalók a hasadékos gyermekeknélMikor kell először fül-orr-gégészhez fordulni a hasadékos gyermekkel? Milyen rendszerességgel kell járni?  Röviddel a gyermek megszületése után célszerű jelentkezni valamelyik hasadék-centrumban. Eleinte 3-4...

bővebben
Ovikezdés – egy anya gondolatai

Ovikezdés – egy anya gondolatai

“Végre elérkezett az óvoda kezdete, már mind a ketten nagyon izgatottan vártuk ezt a napot a kisfiammal.
Hetek óta készültünk rá, beszélgettünk róla: mi fog ott történni és mennyire várják már őt.”

bővebben