Mi okozza a hasadékot?

Sokféle tényező együttállása szükséges ahhoz, hogy valaki ajak- és/vagy szájpadhasadékkal szülessen. 

A tudomány mai állása szerint nincsen egyetlen meghatározó ok, ami miatt a hasadékosság kialakul: környezeti hatások és genetikai előzmények kombinációjának eredménye ez az állapot.

Milyen genetikai előzménye lehet?

Sokszor van már a családban hasadékos a felmenők között, de gyakran váratlanul, előzmény nélkül alakul ki a hasadék.

Amikor környezeti hatásokat említünk, akkor a várandósság korai szakaszára gondolunk: a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás növelheti a hasadék kialakulásának esélyét, de ugyanígy más faktorok is, mint például első trimeszteri influenza vagy vírusfertőzések, lázzal járó betegségek, de még a magzat méhben elfoglalt helyzete is, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Bizonyos gyógyszerek (pl. egyes antiepileptikumok) is növelik a hasadékosság kialakulásának esélyét.

Egy tökéletesen egészséges, tudatosan tervezett és várt terhességből is születhet hasadékos baba. A hasadékot megelőzni vagy előre megjósolni általában nem lehet.

Ha hasadékos gyermeket vársz, vagy hasadékos gyermeked született, fontos tudnod: nem azért történik így, mert valami rosszul csináltál.

 

Mekkora eséllyel születhet hasadékos gyermekünk?

A világon minden 700 újszülöttből 1 hasadékkal jön a világra. Ez a leggyakoribb arcfejlődést érintő születési rendellenesség.

Az ajak- és szájpadhasadékosság kialakulása olyan sokféle képet mutat, hogy még akkor sem lehet teljes bizonyossággal megjósolni a születendő gyermek érintettségét, ha mindkét szülő hasadékos.

Az alábbi statisztikák értelmezéséhez éppen ezért fontos tudni: csupán megfigyelések a rendelkezésre álló adatok alapján, de semmiképpen nem tekinthetők előrejelzésnek.

Hasadékos szülők

Ha az egyik szülő hasadékos, akkor a születendő gyermek 2-8% eséllyel örökli a hasadékot, de bizonyos szindrómák esetén a hajlam magasabb, akár 50% is lehet.

Ha a hasadékos szülőnek már valamelyik szülője is hasadékos volt, vagy van hasadékos testvére, akkor a jövőbeli gyermeke 10-20% eséllyel lesz maga is hasadékos.

Fontos! A hasadék gyakran egy nem diagnosztizált szindróma tünete, ilyen esetekben az öröklődés esélye nagyban eltérhet a fentiektől.

Hasadékos testvérek és más rokonok

Távolabbi rokonok, unokatestvérek esetén a hasadék öröklődésének esélye kevesebb mint 1%. Hasadékos személyek testvéreinek leendő gyermekei is körülbelül 1% eséllyel öröklik a hasadékot, ha ismétlődik a családban, akkor 5-6% körül lesz a valószínűség.

Szülők, akik nem érintettek a hasadékosságban

Ha nincs korábbi családi előzmény, és a hasadékot nem szindróma okozza, a hasadékos gyermek születésének esélye 0.14%.

Ha a szülők nem érintettek, de hasadékos gyermekük született, annak az esélye, hogy a következő gyermek is hasadékkal születik 2-8% közé tehető.

Genetikai vizsgálatok

Ha hasadékos gyermek érkezett a családba, felmerül a kérdés: vajon öröklődni fog a hasadék? A statisztikáknál pontosabb előrejelzést adhat az egyénre szabott genetikai vizsgálat.

A genetikai vizsgálatok célja, hogy kiderüljön: milyen eséllyel örökítheted tovább az ajak- és/vagy szájpadhasadékot.

A szülőket az is gyakran érdekli, mekkora a valószínűsége annak, hogy következő gyermekük is hasadékkal születik, de a hasadékos felnőttek is kíváncsiak, leendő gyermeküket érintheti-e ez az állapot.

Hogyan zajlanak a vizsgálatok?

A genetikai vizsgálat az érintett fizikai vizsgálata mellett általában a család egészségügyi előzményeire is kiterjed, de szükség lehet vérvételre is laboratóriumi tesztekhez. A vizsgálatok célja többek között az is, hogy kiderüljön, része-e a hasadék valamilyen szindrómának.

A hasadékcentrumok a legtöbb esetben együttműködnek genetikus szakemberrel. Helyben érdemes érdeklődni a vizsgálat lehetőségéről és szükségszerűségéről.

Általánosságban elmondható, hogy önállóan álló ajak és/vagy szájpadhasadék esetén ritkábban kerül sor vizsgálatokra, a hasadékhoz járuló egyéb rendellenesség esetén szokták javasolni a genetikai vizsgálatokat, szindróma-kutatást. Illetve az érintettek felnőttkorban, gyermekvállalás előtt kérhetnek genetikai tanácsadást. Magánúton sok lehetőség áll rendelkezésre, azonban javasoljuk, hogy a hasadékcentrummal konzultáljatok előbb.

Forrás: CLAPA

Várható kezelések

Hogyan kezelik a hasadékos gyerekeket? Milyen műtétekre lehet szükség?

Kezelések sorrendje

Hogyan követik egymást a kezelések?
Meddig tartanak? 

Gyakori kérdések

…amik minden hasadékos gyermeket nevelő szülő fejében megfordulnak.