Személyes történetek: Nimród

Nimród anyukája, Nagy Györgyi osztotta meg velünk várandóssága és a kezelések történetét.

A várandósság időszaka

“2017 decemberében kiderül, hogy 3 gyerek után egy ikerpárral vagyok várandós. A terhesség 18. hétig minden rendben volt, akkor jött a hideg zuhany. Az ultrahangos doki Szekszárdon látott egy árnyékot a B baba arcán aminek nem kellene ott lennie. Konzultáltam az orvosommal, kaptunk beutalót Pécsre genetikára. 48 órán belül fogadtak minket. Nagyon rendes volt mindenki velünk, bátorítottak minket. Az ultrahangos itt is kiderült, hogy ténylegesen ott van a B baba arcán a bal oldali hasadék ami valószínűleg a foglécet is érinti. Magzatvízmintavételt javasoltak. Azt megcsinálták és minden genetikailag negatív lett. Hurrá fellélegezhettünk. A szülész-nőgyógyász genetikus doktornő összehozott minket a Pécsi Gyermekklinikán dr Vástyán Attilával és Kanyar Bernadettel. Így már a szülés előtt találkozhattunk, felvázolták a kezelési tervet és jó tanácsokkal láttak el.”

“A terhesség végig problémamentes volt

Az ikrek 37+1 napon indultak el, császármetszéssel születtek, mert A baba farfekvéses volt. A baba : Villő 2270g, 46 cm  B baba: Nimród 2880g, 48 cm. 

Nimródot a NIC-re vitték, hogy megnézzék tud-e e rendesen enni. Tudott. Nimródnak a hasadék mellé társult még VSD is. Ez már a klinikán kiderült,mert egy nagyon alapos teljeskörű vizsgálaton esett át( hasi és koponya Úh, kardiológiai vizsgálat)De szerencsére az csak kontrollt igényelt mást nem.  2020 májusában voltunk utoljára kontrollon a kardiológián.”

Élet egy hasadékos kisbabával

“3 hetes volt Nimród mikor először látta a doktor úr,megkaptuk az ajakzárás időpontját is.Ekkor voltunk először a fogászati klinikán is. Ott azt javasolták, hogy ragasztással próbáljuk meg összébb húzni a hasadékot. 

2 hónapos volt mikor team előtt voltunk és hallásvizsgálaton is. Ott kiderült, hogy szükséges a grommet. November 12-n volt az ajakzáró műtét. Szerencsére minden rendben ment . A nővérek és minden orvos az osztályon nagyon rendes és segítőkész volt. 1 hét múlva varratszedés. 

Januárban kellett mennünk legközelebb hallásvizsgálatra és a fül-orr-gégész doktornőhöz. Ott kiderült, hogy a gyerek füle be van gyulladva . (Az a doki aki berakta a grometet nem mondott semmit, mit szabad mit nem és mikor vigyem azonnal orvoshoz . ) 2 naponta vittem Pécsre dr Vincze Olgához, aki nagyon szuper módon ki kezelte a gyulladást és teljeskörű felvilágosodás adott. Mivel ő nyugdíjba ment orvost kerestem, mert a Team fül-orr-gégész orvosához nem szerettem volna vinn, az előző rossz tapasztalt miatt. Rátaláltam dr Ráth Gáborra, azóta ő kezeli. A tbh finanszírozta gromet sajnos nálunk nem bírja tovább 3-4 hónapnál. Mikor a második garnitúra esett ki fél év alatt javasolták a Long life grommetet. Amiért ugyan fizetnünk kellett, de az elenyésző  a fül gyulladásos kellemetlenségekhez képest. 

Szépen megtanulta a püréket is enni, aztán a darabosokat is. 

Kb 18 hónapos volt mikor megkaptuk a szájpadzárás időpontját. 2020 április amiből a covid miatt 2020 június 3 lett. Szerencsére egyben tudta zárni a kemény és a lágyszájpadot is a doktor úr. Szerencsére minden rendben ment így 24 óra után visszakerült az intenzívről a sebészetre. Onnan pedig másnap már jöhettünk is haza. 

Szeptemberben a védőnő tanácsát kérve jelentkeztünk a pedagógiai szakszolgálatnál, hogy logopédiai fejlesztést kapjunk. 

Október eleje óta hetente 2×30 perc logopédiai fejlesztést kapunk. Amit a szakértői bizottság megítélt az óvoda első évére is. 

3 havonta járunk fülészeti kontrollra és 6 havonta fogászatra. 

Most 2,5 éves. 18 fog boldog tulajdonosa és ugyanolyan csibész és eleven mint a többi vele egykorú csemete.” 

 

Fül-orr-gégészeti tudnivalók hasadékos gyerekeknél

Fül-orr-gégészeti tudnivalók hasadékos gyerekeknél

Fül-orr-gégészeti tudnivalók a hasadékos gyermekeknélMikor kell először fül-orr-gégészhez fordulni a hasadékos gyermekkel? Milyen rendszerességgel kell járni?  Röviddel a gyermek megszületése után célszerű jelentkezni valamelyik hasadék-centrumban. Eleinte 3-4...

bővebben
Ovikezdés – egy anya gondolatai

Ovikezdés – egy anya gondolatai

“Végre elérkezett az óvoda kezdete, már mind a ketten nagyon izgatottan vártuk ezt a napot a kisfiammal.
Hetek óta készültünk rá, beszélgettünk róla: mi fog ott történni és mennyire várják már őt.”

bővebben