A hasadék kezelése

Az ajak-és szájpadhasadék egy jól kezelhető elváltozás. A szakemberek végigkísérik a gyermeket a születéstől a fiatal felnőttkorig, és a modern kezelési módszerek eredményeképpen a hasadékos fiatalok ugyanolyan esélyekkel indulhatnak el a felnőtt életben, mint társaik.

A kezelés menetét a a hasadék típusa és az az elváltozás súlyossága határozza meg. Az arcfejlődési rendellenesség nem csak esztétikai problémát jelent: a hasadék nehézséget okozhat a táplálkozásban, befolyásolhatja a légzést, a beszédet, a hallást, a fogak állását,  és az állcsontok fejlődését.

Ezeknek a zavaroknak a megelőzése illetve kezelése több különböző szakterületet érintenek, úgymint a táplálási/szoptatási tanácsadó, szájsebész, fül-orr-gégész, audiológus, fogszabályozó szakorvos, általános fogorvos és logopédus, plasztikai sebész, pszichológus és Dévény-terapeuta. Szakemberkereső oldalunkat itt találod.

Fontos megjegyeznünk, hogy nem minden esetben jelennek meg a fenti problémák, de a diagnózis pillanatában nem lehet pontosan tudni, hogy a fejlődés során mely nehézségekkel kell szembenézni. Ezért a modern hasadékcentrumokban a fent említett szakemberek jelenléte szükséges. Ideális esetben a hasadéksebész szakmai iránymutatásai alapján, egymással szoros együttműködésben dolgozik az ún. multidiszciplináris hasadékos team. 

Sebészi kezelés

Az archasadék kezelésének alapja a sebészeti zárás. Ez – a modern hasadéksebészeti koncepiónak megfelelően – nem csak esztétikai jellegű beavatkozás, hanem funkcionális rekonstrukció is egyben, tehát minden anatómiai egységet helyreállítanak (orralap, orrüreg alapja, száj körüli izomgyűrű, lágyszájpad izmai, stb.) A funkció normalizálásával az arc fejlődése is normalizálódik, így ma már kevés másodlagos korrekcióra van szükség.

Ezen alapok mentén több különböző sebészi kezelési terv és megközelítési stratégiai létezik.  

Jó tudni!

Minden hasadékos gyermek vagy felnőtt esetében egyéni kezelési tervre van szükség.

Az alábbiakban egy általános időrendet közlünk, a várható kezelésekről és műtétekről minden esetben a hasadékos team tud pontosabb/részletesebb és egyénre szabott  felvilágosítást adni!

Műtétek sorrendje

$

Ajakműtét

Egy vagy két lépésben történik. Néhány esetben szükség van előkészítő műtétre, vagy nem sebészeti előkészítő kezelésre, pl. irányított orr-és állcsontfejlődés (szájpadlemez és kinezológiai tapasz alkalmazása). A végleges ajakzárás ideje 3-6 hónapos kor között van.

$

Szájpadzárás

A teljes szájpad zárását sok esetben elvégzik egy-másfél éves korig bezáróan.

Más esetekben a lágyszájpad rekonstrukciója történik meg ekkor, és a keményszájpadot később, 3-5 éves kor között zárják.

$

Fogmedernyúlvány

A fogak közti csonthiányt a csípőből kivett csonttal pótolják – ezért szokták ezt a műtétet csontpótlásként emlegetni.

Pontos idejét a fogak fejlődésétől függően a fogszabályozó fogorvos és a sebész határozza meg, 8-12 éves kor között kerül rá sor. 

$

Másodlagos műtétek

Másodlagos műtétekre nincsen minden esetben szükség, ezeket olyan esetekben alkalmazzák, amikor az elsődleges műtétek nem hozták a várt eredményt funkcionális vagy esztétikai szempontból.

Ilyenek lehetnek a garasztplasztikai műtétek,  érinthetik az orrot (pl. orrsövényplasztika) vagy a heg elsimítását, orvosolhatják az állkapocs asszimmetriát.  

További kezelések

Logopédia

A hasadék sok esetben okoz valamilyen problémát a beszédben. A hasadékos gyermekek beszédindulása az átlagoshoz képest általában fél évet szokott késni. A beszédhibák a hallás épségétől és a beszédszervek (ajkak, állcsont, szájpad, fogak) érintettségétől (a hasadék típusától, kiterjedésétől) függően különböző mértékűek lehetnek.

A logopédiai kezelés célja, hogy a hasadékkal született gyermek nyelv- és beszédfejlődése – lehetőleg iskolakezdésre – (tartalmilag és formailag is) utolérje a kortársaikét.   A kezelés megkezdésének nincs alsó korhatára, amint a gyermek együttműködik, a rendszeres logopédiai terápia elkezdhető.

További tudnivalókat a hasadékos beszédről, logopédiai ellátásról (különböző lehetőségekről és ellátóhelyekről, intézményekről) itt találsz.

Pszichológia

A hasadékosság nem jár eltérő pszichés fejlődéssel, azonban az érintettek fokozottan veszélyeztetettek az érzelmi-, és viselkedészavarok, valamint szociális és tanulási nehézségek kialakulásának szempontjából.

Amennyiben nem egy hosszan fennálló problémára keresnek megoldást, gyakran 1-2 konzultáció elegendő, hogy tovább lendüljenek egy holtponton, vagy hogy kialakítsanak egy jól működő stratégiát a következő időszakra. Nemzetközi kutatások eredménye szerint a ritka, de rendszeres kontroll biztosítása a családnak a leghatékonyabb prevenciós eszköz az ajak- és szájpadhasadékos gyermekek pszichés problémáinak megelőzésében. Bővebben itt olvashatsz a témáról. 

Fogszabályozás

“A fogszabályozó kezelés célja a szabályos és jól illeszkedő fogsorok kialakítása, valamint az arc harmonikus fejlődésének elősegítése.” 

A fogszabályozó szakorvos és a hasadéksebész között szoros az együttműködés, a rendszeres konzultációk során közösen határozzák meg a műtétek időpontját. Fogszabályozó kezelésre, illetve állcsont-ortopédiai kezelésre (amit szintén a fogszabályozó klinikákon végeznek) szükség lehet a műtétek előkészítéseként, vagy a műtétek után.

A lehetséges kezelések ideje:

  • ajakzárás előtt (szájpadlemez, orrtámasz, kinezológiai tapasz)
  • csontpótlás előtt (hyrax kezelés, arcmaszk)
  • a maradandó fogak kibújásakor ill. a csontpótlás után (rögzített “multibond” fogszabályozás)
  • esetleges felnőttkori állcsont műtétek előtt és után

További információkat itt találsz.

Egyéb kezelési lehetőségek

Segítséget nyújthatnak még az alábbi szakemberek is:

A fenti kezelések közül nem minden elérhető TB-támogatott formában. Ha elakadtál, segítséget kérnél a szakemberkeresésben, fordulj hozzánk!

Kérjük, hogy a kiegészítő kezelések megkezdése előtt egyeztess mindig a hasadékos team szakembereivel!

Adományozz!

Támogasd rendszeresen, vagy egyszeri tetszőleges összeggel munkánkat.

Hasadékon Átsegítő Egyesület
Bankszámlaszámunk:
16200223-10144950

 

Segíts önkéntes munkával!

Segíteni jó. Ha szívesen segítenéd munkánkat alkalmanként vagy rendszeresen, várunk a csapatba!

Mindig jól jön egy segítő kéz, jelentkezz:
hello@hasadekonat.hu

Legyél az egyesületünk tagja!

Ha szeretnéd formálni az egyesület alakulását, vagy csak jó lenne egy támogató hasadékos közösséghez tartozni, várunk egyesületünk tagjai közé!